Innovació i Tecnologia, pel futur del Bages
Me permito colgar en el blog un artículo que he escrito en catalán para el periódico local Regió7. Confío en que os resulte interesante también a los que no acostumbráis a leer en catalán.
La indústria ha estat, tradicionalment, una font molt important de treball i de riquesa per a Manresa i el Bages. Les dades (2004) indiquen que la indústria genera el 30,5 % del PIB del Bages, en front del 27,0 % pel conjunt de Catalunya i el 23,8% dels assalariats de Manresa en front d´un 22,6 % a Catalunya.
La situació global actual posa en perill la nostra indústria degut a la amenaça dels països anomenats emergents (la Xina, l´Índia o el Brasil). Amb costos de producció superiors, l´única via per a les nostres empreses és la de la innovació i la tecnologia. Així mateix, l'acceleració permanent dels canvis dels mercats ens obliga a diferenciar-nos a través d'allò que sabem fer molt bé, on podem ser forts i on tenim més capacitat per evolucionar de forma ràpida.
I per assegurar que comptem amb empreses capaces de competir globalment hem de posar-hi els mitjans: formació, tecnologia i entorn. Més concretament, hem de treballar per ajudar les empreses a créixer i a internacionalitzar-se, impulsar potencials nous sectors locals, estimular a les empreses que no en disposen a crear productes propis i a comercialitzar-los, apostar per l'entrada de les empreses en nous sectors a partir d'allò que saben fer de manrea excel.lent i, per suposat, recolzar l'aparició de noves empreses ja sigui a partir de l'entorn universitari, de les empreses existents o dels nous emprenedors.
Per aconseguir-ho, l´única via, avui, és la de la col.laboració entre els diferents estaments de la societat que conformen l'economia del coneixement: empreses, universitats i administracions. Les pimes, avui, difícilment poden competir soles, sense el suport de la tecnologia i el coneixement que es generen a les universitats o sense el suport de les administracions.
Un suport de les administracions que s'ha d'orientar a facilitar la generació de tecnologia, la formació de les persones, a fomentar les xarxes de persones, empreses i organitzacions i a promoure la innovació i l'empreneduria. Aquesta col.laboració a tres bandes, que es coneix com la triple hèlix, requereix un lideratge que recau de manera natural en l'administració.
Conscient d'això, l'Ajuntament de Manresa encarregà, l'any passat, un estudi que determinés línies de futur per als sectors econòmics locals. Aquest estudi, elaborat per un expert de primer nivell, amb les aportacions d'un grup de manresans dels entorns empresarial, universitari, financer i de l'administració, parteix de la realitat econòmica actual de Manresa i el Bages i proposa línies d'actuació per a desenvolupar la innovació i augmentar la competitivitat del territori. La presentació dels resultats d'aquest estudi que hem anomenat MIC -Manresa Innovació i Coneixement- serà el motiu del meu proper article.